Rimski nogomet

U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je
prikazan portret dječaka Gaja Laberija starog 7 godina koji u ruci drži loptu.  Lopta je sastavljena od 28 šesterokutnih dijelova i najvjerojatnije je bila šivana od komadića kože.Nadgrobna ploča je danas uzidana u jednu zgradu u Sinju. Lopta u dječakovoj ruci neodoljivo podsjeća na današnju nogometnu loptu te je i Međunarodni nogometni savez FIFA 1969. godine priznao ovaj spomenik kao prvi spomen igranja nogometa u svijetu.
Restoran “Premijer” i sportsko društvo “Gaz” potaknuti tim vrijednim
nalazom te proučivši razne izvore uspjeli su rekonstruirati igru koja se na prostoru današnje
Cetinske krajine igrala prije dvije tisuće godina.
Igra s loptom igrala se na igralištu sličnih dimenzija i oblika današnjeg standardnog nogometnog igrališta. Prema povijesnim zapisima igralište je bilo podijeljeno na tri jednaka dijela. Pravila su dopuštala igranje nogom i rukom uz mogućnost nošenja lopte.
Golmana nije bilo. U želji da širokoj publici prezentiraju ovaj izuzetno značajan spomenik kulturne baštine koji je i spomenik “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu” Sportsko društvo “Gaz” i restoran “Premijer” organizirali su 20.8. 2006. godine  turnir u najstarijem nogometu.
Utakmicu su odigrali Delmati i Rimljani. Sudili su im car Dioklecijan i žena mu Priska
Vojska se brinula za red na igralištu, kao i za ozlijeđene. Rimljani su i ovaj put pobijedili!!!
Turnir će se održavati svake godine. A kao prijenosni pehar predavat će se replika nadgrobnog spomenika Gaja Laberija u cetinskoj krajini poznatijeg kao “Mali s balunom”.
Slijedeći će turnir početi 7.7.2007 i završiti 19.8.2007. u sklopu “Tradicionalnog seoskog turnira”.

 
  
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Dogadjanja

Rimski nogomet

U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Laberija starog 7 god... Više

Izdvojeno iz ponude

Diocletiancs cup

11. svibnja, "Dioklecijanova modra noć" (domjenak za VIP goste) - Dioklecijanovi podrumi
- Koncert Jelene Radan i Meritas;
- prezentacija starih rimskih jela u organizaiji Konobe Teuta iz Trilja

12. svibnja, organizatori "Diocletiancs cup-a"  a u suradnji s predstavnicima Udruge "Gaz" iz Trilja  koju predstavlja gospodin Boris Grubišić Čabo, prezentirat će se revijalna nogometna utakmica između Delmata i Rimljana i to  na način, tj. po  pravilima kako se igralo u vrijeme Antike. Potvrdu  da se u ovim krajevima Splitsko-dalmatinske županije u rimsko doba igrao nogomet nalazimo u selu Gardunu pokraj Trilja...

Mapa Weba