O Trilju

Trilj je smješten uz rijeku Cetinu na jugoistoku Sinjskog polja u podnožju planine Kamešnice.  Na jugozapadu ga dijeli od mora planina Mosor od kojeg je udaljen zračnom linijom petnaestak kilometara. More mu daje obilježje mediteranske klime ublažujući planinsko kontinentalnu koju uvjetuje blizina Kamešnice i bosanskih planina. Oduvijek je značajno prometno čvorište i najznačajniji prijelaz u Cetinskoj krajini. Grad i okolica obiluju prirodnim i kulturnim ljepotama.

Kulturne znamenitosti

U Gradu Trilju nedavno je osnovan muzej u kojem će se posjetitelji moći upoznati sa izuzetnom bogatom prošlosti ovog kraja. Sam Trilj je bio izuzetno važno prometno središte od prapovijesnog vremena a u rimsko vrijeme zvao se  Pons Tiluri. Svjedočanstva o njegovoj važnosti kroz povijest nalaze se u dubinama rijeke Cetine gdje su nađeni ali i još uvijek skriveni mnogi arheološki nalazi.

Tilurij - Gardun
Od kulturnih znamenitosti ističe se arheološko  nalazište rimski vojni logor Tilurij koji je smješten na području današnjeg sela Garduna. Tilurij je iznimno važan arheološki lokalitet koji se sistematski istražuje zadnjih desetak godina i planira se uređenje arheološkog parka. Tilurij  ima izuzetno povoljan položaj koji je rimska vojska početkom prvog 1. iskoristila za izgradnju svojeg logora. U Tiluriju je boravila VII legija do sredine 1. st. a kao važno strateško uporište logor je služio za manje vojne postrojbe do kraja 4. st.  U rimskoj legiji je služilo oko 5000 vojnika te se šetajući Gardunom moramo zapitati koja je vreva i užurbanost vladala u ovom pitoresknom danas pomalo uspavanom seocu. U kamene kuće Garduna još uvijek  su uzidani spomenici iz rimskog vremena.
Do Tilurija vozi oko 1,5 km nakon što se skrene desno kod crkve svetog Mihovila u Trilju.

Nutjak
Nutjak je izuzetno šarmantna i fotogenična utvrda koja je smještena iznad Cetine . Stanovnici Trilja i Garduna je jednostavno zovu Kuletina.  Ostaci nekoć moćne tvrđave pamte česte bitke, dolaske i odlaske kneza Žarka Dražojevića. U svom dugom vijeku (1438. -1508. godina) Žarko Dražojević je bio čovjek neobičnih umijeća. Pri svakom dolasku u tvrđavu hranio je gavranove, koji se gnijezdiše na kruništu tvrđave. Dresirani pratili bi svaki njegov pothvat, kruženjem i kričanjem upozoravali na prisustvo neznanca. Žarko se iz okršaja vraćao neozlijeđen, a pobjedu slavio blagujući sirovo meso zajedno sa crnim pticama.
Poziv Sinjana u pomoć (siječanj 1508. g.) zatekao ga u Klisu. Žarko je  zajaši svog konja  Riđana, projaši  Dugopoljem te se popne na Mali Mosor. Snažno zvizne i pričeka, no umjesto ptica opkoli ga jato janjičara. Smrtno ranjen shvati da je izdajica spriječio gavranove. Umirući prokune posadu Nutjaka. Dvadeset godina prođe, ali kletva stiže i krive i prave. Isti oni koji su posjekli Žarka posijeku zatečene i razore Nutjak. Stoljeća su prošla, a još uvijek na dan Žarkove pogibije (15. siječnja) dva gavrana s Mosora oblete Nutjak i graktanjem pozdrave svog gospodara.
Prilaz kuli je moguć stazom, koja se na četvrtom kilometru odvaja od ceste Trilj - Bisko i traje 15 minuta.

Čačvina
Na hridini Tabiji (707 m) od pretpovijesnih vremena stoji promatračnica koja kontrolira prijelaz iz Bosne u Dalmaciju. Hrvatska plemićka obitelj  Nelipići (1373. godine) na ovom je mjestu podigla tvrđavu Čačvinu. Postoji i  legenda o ocu i sinu, koji se posvadiše, pa sin na zapadu podiže Sinj, a otac na istoku Čačvinu. Prvi pisani spomen utvrde Čačvina datira iz 1371. godine. Od srednjeg vijeka, u doba hrvatskih plemenitaša, bila je čuvar istočnog ulaza u dolinu Cetine te nadzornik glavnog prometnog puta iz Dalmacije prema unutrašnjosti i Bosni. Pod turskom je vlašću od 1513. do 1718. godine, kada postaje mletački posjed te gubi na značenju, pa se već 1833. godine spominje kao ruševina. U narodu je za utvrdu bio uvriježen naziv Turska kula.
Do Čačvine se vozi šest kilometara cestom Trilj - Kamensko, a zatim odvoji za Čačvinu i parkira kod seoskog groblja.

Tradicionalno graditeljstvo

Kamene seoske kuće triljskog kraja izuzetno su  značajna baština naše prošlosti.  No, od tradicionalnog graditeljstva ističu se mlinice na rijeci Grab i na rijeci Rudi.
Šetnja uz rijeku Grab do njenog magičnog izvora je najromantičniji doživljaj u ovom kraju. Kamene mlinice od kojih su neke još i danas u funkciji podsjećaju nas na vrijeme kada se drugačije živjelo.

Na izvoru rijeke Rude koji privlači svojim smještajem u dubokom kanjonu nalaze se ruševine mlinice što budi nostalgiju za minulim vremenom.
 
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Dogadjanja

Rimski nogomet

U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Laberija starog 7 god... Više

Izdvojeno iz ponude

Diocletiancs cup

11. svibnja, "Dioklecijanova modra noć" (domjenak za VIP goste) - Dioklecijanovi podrumi
- Koncert Jelene Radan i Meritas;
- prezentacija starih rimskih jela u organizaiji Konobe Teuta iz Trilja

12. svibnja, organizatori "Diocletiancs cup-a"  a u suradnji s predstavnicima Udruge "Gaz" iz Trilja  koju predstavlja gospodin Boris Grubišić Čabo, prezentirat će se revijalna nogometna utakmica između Delmata i Rimljana i to  na način, tj. po  pravilima kako se igralo u vrijeme Antike. Potvrdu  da se u ovim krajevima Splitsko-dalmatinske županije u rimsko doba igrao nogomet nalazimo u selu Gardunu pokraj Trilja...

Mapa Weba