Konoba Teuta

Uz tradicionalnu hranu Dalmatinske Zagore  kao što su razna jela  ispod peke, pečena janjetina, riječni rakovi, žabe na više načina, svježe pastrve iz Cetine restoran “Premijer” je  sklopu novootvorene konobe „ Teuta“ odlučio proširiti svoju ponudu.
Prema knjizi mr. sc. Ivane Ožanić Roguljić “Olivijina cibalitanska kuharica – Recepti rimskih autora prilagođeni 21. stoljeću” te u suradnji s autoricom, restoran “Premijer”  je na svoj jelovnik stavio jelovnik starih Rimljana. Recepti  mr. sc. Ivane Ožanić Roguljić nastali su proučavanjem antičkih izvora i arheoloških nalaza. Kao najvažniji izvor poslužila je kuharica “De re coquinaria” iz 1. st.  koju je napisao poznati rimski gurman Apicije. Apicije u svojim receptima daje samo sastojke te je autorica sa suradnicima eksperimentom rekonstruirala svako pojedino jelo.
Uređenjem konobe „Teuta“ pokušalo  se oživiti tradicionalno graditeljstvo dalmatinske Zagore, a na stolu konobe nalazi se keramičko posuđe izrađeno prema originalima  koje su Rimljani koristili za jelo u 1. i 2. stoljeću. 
/ / / / / / / / / /

Dogadjanja

Rimski nogomet

U selu Gardunu pokraj Trilja nađena je nadgrobna ploča iz rimskog doba na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Laberija starog 7 god... Više

Izdvojeno iz ponude

Diocletiancs cup

11. svibnja, "Dioklecijanova modra noć" (domjenak za VIP goste) - Dioklecijanovi podrumi
- Koncert Jelene Radan i Meritas;
- prezentacija starih rimskih jela u organizaiji Konobe Teuta iz Trilja

12. svibnja, organizatori "Diocletiancs cup-a"  a u suradnji s predstavnicima Udruge "Gaz" iz Trilja  koju predstavlja gospodin Boris Grubišić Čabo, prezentirat će se revijalna nogometna utakmica između Delmata i Rimljana i to  na način, tj. po  pravilima kako se igralo u vrijeme Antike. Potvrdu  da se u ovim krajevima Splitsko-dalmatinske županije u rimsko doba igrao nogomet nalazimo u selu Gardunu pokraj Trilja...

Mapa Weba